Saturday, October 2, 2010

Mengapai CintaMu..


Assalamualaikum w.b.t

Oktober mula menerjah kehidupan kita saat ini, dan tinggal beberapa detik lagi sebelum abang tersayang(satu2nya abg) megungkapkan lafaz sakinahnya dihadapan kadi..

sangat sedih bila difikirkan abg tidak lagi akan bersama kami dlm part2 kehidupan org bujang dan akan ada life sendiri tapi ini hakikat y harus dan wajib diterima.

apa yang penting saat ini

kami buka kebahagian y pernah kami kecapi untuk orang lain rasai..sama2 berbahagia dan mengapai kasih illahi selepas ini..amin.

kasih sayang manusia mungkin kita dapat rasai dengan nikmat peluang dan ruang yang Allah berikan.namun bagaimana pula untuk kita rasai nikmat cinta illahi dan yang paling penting bagaimana cara Allah menzahirkan cintaNya itu kepada hambanya ini??

nah..inilah jawapannya..satu pekongsian dari http://www.iluvislam.com,moga/ manfaatnya kita hayati bersama.


Lazimnya andai kita mencintai atau merindui seseorang, kita mempunyai keinginan untuk memberitahu orang lain. Seboleh-bolehnya biar semua orang tahu bahawa kita sedang mencintainya. Hati merasa bahagia andai perasaan itu dapat dikongsikan bersama.

Melalui jaringan sosial seperti Facebook dan Twitter, kita dapat membaca pelbagai luahan mereka yang sedang bercinta. Antaranya:

"Saya sayang abang."

"Saya rindu ibu."

"Saya cinta kamu semua."

Agaknya, bagaimana pula jika Allah mencintai seseorang?

Dalam satu hadis, Rasulullah SAW pernah bersabda :

"Sesungguhnya Allah SWT jika mencintai seorang hamba, maka Dia memanggil malaikat Jibril dan berkata: "Wahai Jibril, aku mencintai orang ini maka cintailah dia!" Maka Jibril pun mencintainya, lalu Jibril mengumumkannya kepada seluruh penduduk langit dan berkata: "Wahai penduduk langit, sesungguhnya Allah mencintai orang ini, maka cintai dia." Maka seluruh penduduk langit pun mencintainya. Kemudian orang itu pun dicintai oleh segenap makhluk Allah di muka bumi ini." (Hadis Riwayat Bukhari)

MasyaAllah! Lihatlah cinta Allah..Sungguh luar biasa hebat..

Ketika Allah mencintai seseorang, Allah yang Maha Agung tidak cukup dengan hanya mengatakan "Aku cinta si dia!"

Tetapi Allah memaklumkan kepada seluruh makhluk-Nya.

Apa kata Allah dalam hadis tersebut?

"Wahai Jibril, aku mencintai orang ini maka cintailah dia!"

Maka Jibril pun membuat pengumuman :

"Wahai penduduk langit, sesungguhnya Allah mencintai orang ini, maka cintai dia."

Kemudian orang itu pun dicintai oleh segenap makhluk Allah di muka bumi ini.

Oh Ar-Rahman Ar-Rahim, bahagianya mereka yang benar-benar dicintai Allah. Pasti hidup mereka sentiasa tenang dan diberkati.

Maha suci Allah yang sentiasa mencintai hambanya,moga kita semua tergolong dari kalangan hambanya yang sangat dicintainya.aminn..

(sangat gerun andai diri ini terpinggir dari cintanya lantaran dosa dan khilaf yang sentiasa wujud.."hambaMu memohon ampun ya Allah")


"kuharap setitis embun cinta illah"


1 comment:

  1. Assalamualaikum...

    Salam mahabbah k.bi, rinduu untuk terus mndapat tarbiyyah bersama-sama mu.Moga ALLAH kasih dan redha.(=

    ~MAriena~

    ReplyDelete